Gimnastično društvo Novo mesto

Zgodovina društva

Južni sokol

5. oktobra 1863 se je Janez Krajec (Kreic) včlanil v Sokolsko društvo v Ljubljani, s prihodom v Novo mesto pa je bila na njegovo pobudo ustanovljena podružnica Sokola v Novem mestu. Novomeškemu Sokolu je pomagal tako, da je zanj brezplačno tiskal vsa vabila, letake in plakate.

Leon Štukelj

Leto 1887. Takrat je bilo ustanovljeno novomeško društvo Sokol. Leta 1907 se je v njihov oddelek za naraščaj vpisal tudi najuspešnejši slovenski olimpionik, legendarni Leon Štukelj, ki je leta 1924 osvojil prvo olimpijsko medaljo in jih do konca kariere 1936 osvojil še pet.

TVD Partizan Novo mesto, kot predhodnik, današnjega GYM NOVO MESTO, je nastal na temeljih bogate zgodovine novomeške telovadbe, katere začetki segajo v leto 1887. Takrat je bilo ustanovljeno novomeško društvo Sokol. Leta 1907 se je v njihov oddelek za naraščaj vpisal tudi najuspešnejši slovenski olimpionik, legendarni Leon Štukelj, ki je leta 1924 osvojil prvo olimpijsko medaljo in jih do konca kariere 1936 osvojil še pet. Po tem obdobju novomeška gimnastika ni beležila večjih tekmovalnih uspehov, nov zagon pa je dobila v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v Novo mesto prišla zagnana športna delavka Ruža Kovačič. Leta 1951 je bilo ustanovljeno tudi društvo TVD Partizan Novo mesto.

Konec 60. let so gimnastično ekipo sestavljala dekleta (Anita Gajič, Lili Plantan, Maja Dokl, …), ki so dosegala vidne rezultate v slovenskem merilu, v začetku 70. let pa tudi v jugoslovanskem. Maja Dokl, je bila pred prestopom v ljubljansko Zeleno jamo  jugoslovanska prvakinja, pozneje je bila tudi dobitnica medalj na balkanskih in mediteranskih igrah.

JasnaDoklNajuspešnejše obdobje novomeške gimnastike je bilo desetletje med leti 1975 -1885. Kar tri članice kluba  (Jasna Dokl, Mateja Kavšek, Nataša Kočevar) so bile članice jugoslovanske državne reprezentance. Jasna Dokl je bila trikratna članska državna prvakinja (1977-79), dobitnica 12 medalj na mladinskih in članskih balkanskih igrah in dobitnica zlate ter srebrne medalje na Mediteranskih igrah v Splitu. Mateja Kavšek je postala jugoslovanska prvakinja 1980.
Gimnastika v Novem mestu se je nadaljevala in ohranjala vendar žal ne z vidnimi visokimi uspehi. Leta 2008 je Novo mesto dobilo nov zagon, saj so telovadci začeli trenirati v povsem novi gimnastični telovadnici, za katero izgradnjo so poskrbeli zdajšnji predsednik društva in starši takratnih uspešnih telovadk (Aljaž Žagar, Natalija Novljan, Drago Crnić). Za novi, moderni zagon razvoja tekmovalne gimnastike in množičnosti je poskrbela športna delavka Vesna Dolinar. Leta 2012 se je društvo preimenovalo v Gimnastično društvo Novo mesto, kratica GYM NOVO MESTO.