Gimnastično društvo Novo mesto

FOTO: Novomeški gimnasti počastili Aljaža Pegana

25.5.2013 | 12:30  (objavljeno na Lokalno.si)

V novomeški Športni dvorani Leona Štuklja je v petek, 24. 5. 2013, Gimnastično društvo GYM Novo mesto pripravilo prireditev v čast enemu najuspešnejših slovenskih orodnih telovadcev – Aljažu Peganu. S tem so se poklonili bivšemu svetovnemu in evropskemu prvaku ob zaključku tekmovalne kariere.

Na prireditvi, ki je bila po zaslugi novomeških telovadcev in njihovih trenerjev FOTO: Novomeški gimnasti počastili Aljaža Peganapripravljena več kot odlično, so sodelovali člani Gimnastičnega društva GYM Novo mesto s številnimi akrobacijami in z izvajanjem gimnastičnih prvin. Plesalci Plesnega studia NM in Društva Pan so razgreli polno dvorano ter dali vedeti, da sta del plesa tudi akrobatika in gimnastika. Kaskader Tomy Mihičinac je Aljažu Peganu prikazal novo prvino – vajo je izvedel ob pokončnem drogu. Za presenečenje čisto na koncu pa je poskrbel trenutni junak gimnastike – Alen Dimic, ki je nastopil z vajo na drogu, ob njem pa še najboljši Novomeščani – član reprezentance Luka Bojanc ter Žan Suša in Matej Opara.

Ob glasbeni spremljavi članov društva GYM smo slišali marsikatero zanimivost bogate in uspešne športne poti Aljaža Pegana. Treniral je v Športnem društvu Trnovo v Ljubljani pod vodstvom trenerja Jožeta Mešla. Na mednarodnih tekmah je začel tekmovati že zelo mlad in doživel marsikaj, na primer v Pragi na evropskem prvenstvu niso pričakovali njegovega uspeha in organizatorji slovenske himne sploh niso pripravili. Še kako so bili presenečeni, ko so jo ob Aljaževi zmagi zapeli kar navijači sami. Na drogu je prvi izvedel zahtevno prvino, ki se zato po njem imenuje pegan. Športna pot Aljaža Pegana je bila zgodba o uspehu: zmagam na evropskih prvenstvih je dodal še zlato na svetovnem prvenstvu. Prav gotovo je eden najuspešnejših slovenskih orodnih telovadcev in se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenskega športa.

Prireditev se je razvila v veličasten dogodek, pravi poklon gimnastiki, ki ima ravno v Novem mestu z olimpionikom Leonom Štukljem pomemben status. Deklice in dečki Gimnastičnega društva GYM so z neverjetnim zanosom izvajali zahtevne gimnastične prvine v čast velikemu telovadcu ter gimnastiki napovedali uspešno prihodnost. Na koncu je Aljaž vidno ganjen nagovoril občinstvo in se mu zahvalil: »Hvala za najlepšo prireditev v mojo čast.«

Frenk Bojanc