Gimnastično društvo Novo mesto

Novomeška gimnastika z novim imenom

26.2.2012 | 09:00  (objavljeno na Lokalno.si)

Gimnastika ima v Novem mestu dolgoletno in bogato tradicijo. Vrhunske rezultate so dosegali tako v moški kot ženski gimnastiki. Naj omenimo samo Leona Štuklja in Jasno Dokl, Novomeška gimnastika z novim imenomki sta se uvrščala in osvajala medalje na najpomembnejših svetovnih tekmovanjih. S svojim delom je bila zelo prepoznavna Ruža Kovačič. Gimnastično društvo v Novem mestu deluje na področju telovadbe za mlade že več kot 50 let.

Društvo je vsa leta še vedno delovalo z bolj ali manj vidnimi rezultati v slovenskem prostoru. Zadnjih nekaj let pa se gimnastika v Novem mestu ponovno prebuja. Tako organizacijsko kot z rezultati. Zato sta zaslužena predvsem vodji ženske in moške gimnastike Vesna Dolinar in Franc Bojanc in predsednik društva Aljaž Žagar.

Na februarski skupščini so člani društva sprejeli nov statut in z njim tudi spremenili ime društva iz TVD Partizan v Gimnastično društvo Novo mesto, skrajšano GYM Novo mesto. TVD Partizan je deloval z namenom širiti splošno telovadno dejavnost na Dolenjskem. GYM Novo mesto pa je usmerjeno le v gimnastično dejavnost. Izvolili so tudi nov upravni odbor društva ter člane disciplinske komisije in nadzornega odbora. Predsednik društva ostaja Aljaž Žagar. Udeleženci skupščine smo bili počaščeni tudi s prisotnostjo staroste novomeške gimnastike Anđelka Vrančića.

Na skupščini so člani društva pregledali rezultate pretekle sezone. Strokovno delo v društvu Novomeška gimnastika z novim imenompoteka na treh nivojih: gimnastična abeceda, ki je namenjena začetnikom v tem športu, rekreativna gimnastika, kjer se srečujejo že s težjimi gimnastičnimi prvinami ter tekmovalna gimnastika, ki pa je razdeljena na žensko in moško gimnastiko. V društvo je vključenih preko 150 otrok. Dekleta tekmujejo v stopenjski gimnastiki, fantje pa se udeležujejo tekem C in A programa. V tekmovalni sezoni 2011 so novomeške gimnastičarke na državnem prvenstvu dosegle prvo in tretje mesto v ekipni razvrstitvi, posamično pa je Neva Kovač osvojila tretje mesto. Še uspešnejši je bil Luka Bojanc, ki je na vseh orodjih osvojil eno od medalj, prvič v svoji karieri je postal državni prvak na krogih. V skupnem seštevku mnogoboja pa je bil tretji. Luka je bil vedno med najboljšimi tudi na vseh pokalnih tekmah. Udeleževal pa se je tudi mednarodnih tekem, kjer je nastopal za reprezentanco Slovenije. Osvojil je šest posamičnih medalj ter bil s svojo ekipo petkrat na zmagovalnem odru. Dekleta so na pokalnih tekmah posamično dosegle dve zlati medalji, tri srebrni ter deset bronastih medalj. Ekipno pa so osvojile štiri prva mesta, osem drugih mest ter dve tretji mesti. Skupina fantov, ki je tekmovala v C programu moške gimnastike, so na državnem prvenstvu osvojili tri prva mesta, v pokalnih tekmah pa dosegli še tri prva mesta, eno drugo in eno tretje mesto.

Na koncu skupščine so bili predstavljeni načrti za nadaljnje delo. V mesecu avgustu, po dolgoletnem premoru, pripravljajo tabor za mlade gimnastičarke in gimnastičarje, v moški gimnastiki si želijo obdržati mesto v državni reprezentanci ter nadgraditi rezultate. Ženska gimnastika pa prav tako stremi k izboljšanju gimnastičnega znanja ter še boljšim rezultatom. Prav tako ima društvo načrte za obnovo gimnastičnega orodja v svoji dvorani, kar bo še olajšalo kvalitetno delo trenerske ekipe ter njihovih varovancev.

GYM Novo mesto